Parenting

Importanta jocului in dezvoltarea psihica a copilului

9 decembrie 2018
Timp mediu de citire: 2 minute

          Jocul este actul prin excelenta caracteristic copilului. Prin joc, de catre copil sunt utilizate anumite cunostinte in plina dezvoltare, copilul se implica afectiv si se descopera pe sine.

          Jocul reprezinta modalitatea prin care se formeaza si se dezvolta viata psihica a copilului. Prin joc, copiii isi dezvolta perceptiile de marime, culoare, forma, greutate, de asemenea se fomeaza capacitatea de observare, ca forma superioara a perceptiei. Jocul antreneaza rapiditatea, forta fizica, coordonarea motorie si echilibrul, de asemenea, este stimulata capaciatea de memorare. De exemplu un copil poate invata mai repede o poezie cand face lucruri sub forma unui joc, sau cand incearca sa memoreze regulile unui joc.

          Este important sa crestem copiii intr-un mediu cu multa joaca, pentru ei fiind cea mai frumoasa si distractiva activitate, acestia devin ”vulnerabili” la stimularea intelectuala si emotionala. Exista probalilitatea ca cei crescuti si educati in afara mediului de joaca sa manifeste carente psihice .

          Prin intermediul jocului se dezvolta imaginatia, aceasta are un rol foarte important in viata copilului, fiind prezenta in permanenta in activitatile lui. De asemenea este dezvoltata curiozitatea, aceasta reprezentand o modaliatate de a se informa, o dorinta de a isi imbogati volumul cunostintelor, determinand dezvoltarea intelectuala.

          Activiatea ludica constituie o modalitate prin care se pot evidentia trasaturile de personalitate, aptitudinile, caracterul, temperamentul si deprinderile.

          Toate cele mentionate mai sus reprezinta putine din multele motive pentru care fiecare copil are nevoie de timpul de joaca petrecut atat impreuna cu parintii cat si cu colegii sau prietenii.

Sursa imagine : Shutterstock

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ce este inteligența emoțională și cum o dezvoltăm la copii? - Psiholog Cristina Calin 16 aprilie 2020 at 9:54

    […] în vizită la prietenii de familie și spune că este supărat, în loc de a îi spune ‘’o să vezi, o să ne distrăm, o să mâncăm bunătăți și o să uiți de supărare’’ puteți încerca să ii spuneți […]

  • Leave a Reply