Afectiuni de dezvoltare

Cum se manifesta copilul cu ADHD

9 mai 2019
Timp mediu de citire: 3 minute

Cum se manifesta copilul cu ADHD ?

     Copilul cu ADHD este copilul care are o capacitate scazuta de a-si focaliza atentia si de a o mentine focalizata asupra lucrurilor care nu-i prezinta interes, ii este foarte greu sa isi controleze impulsurile, cum ar fi sa loveasca un coleg daca acesta il supara sau sa se abtina in a raspunde in clasa cand stie raspunsul, este mereu pe picior de plecare sau agitat, are dificultati cu statul nemiscat in clasa sau la masa. Pentru a fi vorba de ADHD, aceste probleme trebuie sa fie destul de grave incat sa interfereze serios cu viata copilului. Un copil care are multa energie, este expansiv sau are manifestari usor necontrolate in clasa, insa are rezultate bune la scoala si se intelege bine cu familia, nu are ADHD.

     Sunt foarte multe controverse in ceea ce priveste diagnosticarea ADHD-ului, insa diagnosticul de ADHD se pune la copiii care au o afectiune a creierului care ii face sa fie foarte impulsivi, neatenti si hiperactivi.

     Este clar faptul ca sunt multi copii care au probleme la scoala si acasa si ca se incadreaza in cele trei categorii care definesc ADHD ( lipsa de atentie, hiperactiviate, impulsivitate ), insa aceste afectiuni pot fi din alte cauze extrinseci cum ar fi : programa scolara sa fie prea dificila, sa aiba probleme emotionale si de invatare, sa locuiasca in familii in care exista discutii si certuri sau pot avea tulburari de somn ( copiii prea obositi pot fi neatenti si pot reactiona impulsiv )

Cum se pune diagnosticul de ADHD ?

     Pentru diagnosticarea ADHD-ului nu exista nici o analiza sangvina sau un test imagistic cerebral, astfel incat medicii se bazeaza pe informatiile pe care le obtin in momentul observatiei cat si pe informatiile pe care le primesc de la parinti prin anamneza, si de la profesor prin interviu sau chestionar.

Ce facem daca copilul are ADHD ?

     Copilul cu ADHD are nevoie in primul rand de terapie coportamentala, specialistul stabileste, in functie de gradul de afectare, durata si frecventa sesiunilor de terapie. In cazuri mai grave, medicul psihiatru poate prescrie si medicatie in prealabil cu terapia comportamentala.

Ce se intampla in viitor cu copilul cu ADHD de azi?

     In cazul in care copilul beneficiaza de orele de terapie de care are nevoie, de educatie adecvata acasa si de un posibil tratament medicamentos, acesta ar putea fi capabil sa reuseasca foarte bine in viata. Pe masura ce cresc, caracteristicile care i-au facut sa aiba atat de multe probleme la scoala – impulsivitatea, neatentia si hiperactiviatatea pot fi modelate in spontaneitate, energie si abilitatea de a se gandi la mai multe lucruri de-o data, astfel incat ii pot ajuta foarte mult la locul de munca pe care si-l aleg.

     Copiii care au si alte probleme pe langa ADHD, cum ar fi depresie sau tulburari grave de invatare au mai multe dificultati in viata si au nevoie de mai mult ajutor.

     Pentru a sti daca abordarea pe care ati ales-o pentru ADHD, este eficienta, este important sa fiti atenti la respectul de sine al copilului dumneavoastra. Un copil care are o parere buna despre el insusi, are prieteni, merge cu placere la scoala si se descurca in general bine. Un copil care are o parere proasta despre sine, care spune ca ceilalti copii nu il plac sau care spune despre el ca este “prost”, are nevoie de mai mult ajutor. In timp, stima de sine scazuta ar putea ajunge o problema mai mare chiar decat ADHD.

Va recomandam sa cititi si articolul : Importanta jocului in dezvoltarea psihica a copilului

No Comments

Leave a Reply