Parenting

Ce este inteligența emoțională și cum o dezvoltăm la copii?

16 aprilie 2020
Timp mediu de citire: 3 minute

Ce este inteligența emoțională ?

        Inteligența emoțională reprezintă percepția corectă a emoțiilor, gestionarea cât și folosirea acestora pentru a facilita gândirea.  Inteligența emoțională crește adaptabilitatea, înțelegerea de sine și totodată este un adjuvant al interacțiunii pozitive cu ceilalți.

        Conștiința propriilor stări, emoții, sentimente, controlul impulsurilor și al emotiilor negative, capacitatea de a relaționa armonios, abilitatea de a coopera și de a rezolva conflictele reprezintă competențe emoționale și sociale învățate, ce au la baza inteligența emoțională.

Cum  dezvoltăm inteligența emoțională la copii?

        În cazul copiilor, aceștia, în jurul vârstei de un an și jumătate înțeleg reacțiile de fericire, furie și tristețe. La trei ani încep să descopere ca același eveniment poate genera emoții diferite la diverse persoane. Copiii încurajați să își exprime propriile emoții, vor înțelege mai bine emoțiile celorlalți. Odată cu vârsta, copiii învață când, cum și în ce context să exteriorizeze ceea ce simt.

        Este important că părinții să fie receptivi la emoțiile copiilor și este benefic să existe discuții ce duc la înțelegerea semnificației emoțiilor.

        Un mod de a crea o relație apropiată cu copilul este ascultarea activă. Mai exact, pentru a se simți cu adevărat înțeleși trebuie ascultate nu numai cuvintele ci și emotiile care sunt transmise de către aceștia. Este bine ca părinții să înțeleagă ce se află de fapt în spatele mesajelor verbale. De exemplu dacă copilul refuză să mergeți cu toții în vizită la prietenii de familie și spune că este supărat, în loc de a îi spune ‘o să vezi, o să ne distrăm, o să mâncăm bunătăți și o să uiți de supărare’’ puteți încerca să ii spuneți ‘’înțeleg că te supără ceva, hai să discutăm despre asta’’ și de aici discuția poate continua despre ceea ce simte și de ce ar avea nevoie pentru a se simți mai bine, aratandu-i totodata disponibilitatea dumneavoastra.

        De asemenea, acceptarea și încurajarea din partea părințiilor este importantă în dezvoltarea inteligenței emoționale. Atunci când copilul se simte acceptat și iubit așa cum este el (nu doar atunci când respectă regulile) își va construi o imagine de sine pe încredere în forțele proprii, activându-și propriul potențial.

        Copiii care sunt foarte des criticați și descurajați, vor consuma foarte multă energie psihică pentru a se apara de mesajele neacceptării. Benefic este să se renunțe la obiceiurile distructive de comunicare prin care copiii se simt judecați, incapabili și sunt nevoiți să își reprime emoțiile. Adesea copiilor le este transmis mesajul că nu este în regulă să plângi, să fii furios, să te simți rușinat sau să îți fie frică. Acest mesaj eronat îi învață pe copii să își inhibe emoțiile, să le ignore sau să le nege, astfel, ajungându-se  la frustrare și comportamente indezirabile. Pentru a evita astfel de situații este bine ca emoțiile și trăirile de orice fel să fie înțelese, validate și să primească suportul de care au nevoie.

        În concluzie, pentru o relație armonioasa cu copilul și pentru ca acesta să devină un adult de succes, este nevoie de stimulare intelectuală și în egală măsură de stimulare emoțională.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply